Το πρόβλημα των αποβλήτων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει στην παραγωγή 35 εκ. τόνων αποβλήτων το χρόνο που αντιστοιχεί περίπου στο 7% της συνολικής ποσότητας του κλάδου των υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) από τα τουριστικά καταλύματα ανέρχεται - σύμφωνα με εκτιμήσεις του INΣΕΤΕ - σε 1,7-2,5 κιλά ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

 

Λίγα λόγια για τα απόβλητα

Απόβλητο θεωρείται κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αποβλήτων, ταοποία ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση διακρίνονται σε στερεά, υγρά καιαέρια.

Εμείς ασχολούμαστε κυρίως με τα στερεά απόβλητα της επιχείρησης σας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς ορισμούς αποβλήτων ώστε να μπορείτε οι ίδιοι να αναγνωρίσετε τααπόβλητα σας.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την 2018/851, ως απόβλητα τροφίμων νοούνται όλα τα τρόφιμα, όπως ορίζονται στο άρθρο2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τα οποία έχουν καταστεί απόβλητα.

Με απλά λόγια,οποιαδήποτε τρόφιμα έχουν καταστεί απόβλητα. Ως «τρόφιμα» (ή «είδη διατροφής»)* νοούνται ουσίες ή προϊόντα, είτε αυτά έχουν υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία είτε όχι, τα οποία προορίζονται για βρώση από τον άνθρωπο ήαναμένεται ευλόγως ότι θα χρησιμεύσουν για τον σκοπό αυτόν.

Στα «τρόφιμα»περιλαμβάνονται ποτά, τσίχλες και οποιαδήποτε ουσία, περιλαμβανομένου του νερού, η οποία ενσωματώνεται σκόπιμα στα τρόφιμα στη διάρκεια της παραγωγής, της παρασκευής ή της επεξεργασίας τους. Επίσης περιλαμβάνεται το νερό μετά το σημείο συμμόρφωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της οδηγίας 98/83/ΕΚ και με την επιφύλαξη των απαιτήσεων των οδηγιών 80/778/ΕΟΚ και 98/83/ΕΚ.

 

* Σύμφωνα με το άρθρο 2του Κανονισμού 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002

 

Στα «τρόφιμα» δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α) ζωοτροφές,

β) ζώντα ζώα, εκτός εάν παρασκευάζονται για διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση,

γ) φυτά πριν από τη συγκομιδή,

δ) φαρμακευτικά προϊόντακατά την έννοια των οδηγιών

65/65/ΕΟΚ (1) και 92/73/ΕΟΚ (2) του Συμβουλίου,

ε) καλλυντικά κατά την έννοια της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3),

στ) καπνός και προϊόντα καπνού κατά την έννοια της οδηγίας 89/622/ΕΟΚ του Συμβουλίου(4),

ζ) ναρκωτικές ήψυχοτρόποι ουσίες κατά την έννοια της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών γιατα ναρκωτικά του 1961, και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπουςουσίες του 1971,

η) τα κατάλοιπα και οιμολυσματικές προσμείξεις.