Στο πλαίσιο της ανάγκης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σύμφωνα με τις επιταγές της νέας εθνικής νομοθεσίας (4819/2021) σχετικά με την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων, σχεδιάσαμε με την υποστήριξη και επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Single Market Programme (SMP) το Stop Waste project. Το project αυτό επικεντρώνεται στην κατηγοριοποίηση και ανάλυση των αποβλήτων τροφίμων με απώτερο σκοπό τη μείωσή τους και τη δημιουργία νέων προτύπων κατανάλωσης στον τουριστικό κλάδο, ώστε κατ’ επέκταση να επιτευχθεί και μείωση των εκπομπών άνθρακα στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την εξέλιξη μιας καινοτόμας εφαρμογής, η οποία διευκολύνει τη γρήγορη και αξιόπιστη καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός ξενοδοχείου σε 3 απλά βήματα.
Μέσω αυτής της εφαρμογής, το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει σε 10 ξενοδοχεία μια απλή λύση για την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων, ώστε να τηρούν τη νομοθεσία, και παράλληλα ειδική καθοδήγηση ως προς τη διαχείριση των τροφίμων από τη στιγμή της αγοράς έως και την απόρριψή τους. Μέσω της διαδικασίας αυτής, θα παραχθούν χρήσιμα αποτελέσματα που θα είναι προσβάσιμα σε όλους από τη σελίδα του προγράμματος, ενώ επιπλέον θα διατίθεται τόσο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα τρόφιμα απόβλητα όσο και τις νέες εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Προσδοκούμε η πρωτοβουλία αυτή να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ελληνικού κλάδου φιλοξενίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και γενικότερα θέματα αειφορίας και κλιματικής αλλαγής.